healthchem ευρωπαικη ενωση προγραμμα εσπα

Δυστυχώς δεν υπάρχει σπίτι χωρίς σκόνη. Αυτή η συνηθισμένη σκόνη απαρτίζεται από μεγάλη ποικιλία διαφορετικών ουσιών και αποτελεί μια εξαιρετικά συχνή αιτία αλλεργίας. Η κύρια πηγή αλλεργιογόνων ουσιών της οικιακής σκόνης είναι τα ακάρεα.

Σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική εταιρεία «ΑΝΟΙΞΗ» για τις αλλεργίες και το άσθμα, σήμερα υπολογίζεται ότι το 5 έως 30% του πληθυσμού παρουσιάζει ευαισθησία στα ακάρεα, ενώ σε ορισμένες περιοχές το ποσοστό των ασθματικών που έχουν ευαισθησία στα ακάρεα φθάνει το 85%.

Αυτό σημαίνει πως όταν κάποιος που είναι ευαισθητοποιημένος στα ακάρεα έρχεται σε επαφή με ουσίες που παράγονται απ' αυτά μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα ρινίτιδας ή άσθματος.

Στη συνέχεια παρέχονται βασικές πληροφορίες για τα ακάρεα της οικιακής σκόνης: τι είναι, πού βρίσκονται, ποιες συνθήκες επιτρέπουν την ανάπτυξή τους αλλά και οδηγίες για το πώς θα περιορίσετε τον αριθμό και τη συγκέντρωσή τους στο σπίτι σας.

Η σκόνη και τα ακάρεα

Πολύ συχνά ακούμε ότι κάποιος «είναι αλλεργικός στη σκόνη». Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι η σκόνη του δρόμου ή η σκόνη που βλέπουμε στο σπίτι είναι η αιτία της αλλεργίας. Στην πραγματικότητα, με τα σωματίδια της σκόνης του σπιτιού μεταφέρονται μικροσκοπικές ουσίες που προέρχονται από τα ακάρεα.

Τι είναι τα ακάρεα

Τα ακάρεα είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί (αόρατοι με γυμνό μάτι) που ανήκουν στην οικογένεια των αρθροπόδων, την οικογένεια στην οποία ανήκει και η αράχνη. Ζουν σε όλα τα σπίτια σε συγκεντρώσεις που εξαρτώνται από τις συνθήκες του περιβάλλοντος. Συνήθως περιέχονται 100 με 500 ακάρεα ανά γραμμάριο σκόνης αλλά ορισμένες φορές μπορεί να φτάσουν και τα 20.000/gr. Ζουν περίπου 30 μέρες και τα θηλυκά γεννούν 25 με 30 νέα ακάρεα στη διάρκεια της ζωής τους. Η παρουσία τους δεν έχει σχέση με το πόσο καθαρό είναι ένα σπίτι, αλλά με τις ιδιαίτερες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας που επικρατούν στο περιβάλλον του σπιτιού.

bigstock d rendered medically accurat 135149480

Οι συνθήκες του περιβάλλοντος

Τα ακάρεα τρέφονται από τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας και τις τρίχες που φυσιολογικά πέφτουν από τον άνθρωπο, άρα ζουν και αναπτύσσονται μόνο κοντά σε ανθρώπους. Δεν δαγκώνουν και δεν είναι βλαβερά, εκτός από την κατηγορία των ανθρώπων που είναι αλλεργικοί σε αυτά. Για την επιβίωση και αναπαραγωγή τους είναι απαραίτητη η τροφή αλλά και κατάλληλες συνθήκες σχετικής υγρασίας και θερμοκρασίας. Οι ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό τους είναι σχετική υγρασία 75% και θερμοκρασία 25-30o C. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις τους βρίσκονται στα στρώματα, στα μαξιλάρια, στους καναπέδες, στα χαλιά, στις κουρτίνες, στις ταπετσαρίες και στα χνουδωτά παιχνίδια.

Πώς μπορεί κανείς να αναγνωρίσει μια αλλεργία από ακάρεα

Τα συχνότερα συμπτώματα είναι: μπουκωμένη μύτηφτάρνισμακαταρροή και φαγούρα στη μύτη και στα μάτια, ιδίως κατά το πρωινό ξύπνημα. Σε βαρύτερες περιπτώσεις προκαλούνται βήχας ή και επεισόδια δύσπνοιας. Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, με κάποια επίταση τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, ανάλογα πάντα με τις συνθήκες υγρασίας. Η διάγνωση της ευαισθητοποίησης στα ακάρεα γίνεται από τους αλλεργιολόγους με τη διενέργεια των αλλεργικών δερματικών δοκιμασιών. Πρέπει να σημειωθεί ότι όσοι παρουσιάζουν ευαισθησία στα ακάρεα δεν παρουσιάζουν αλλεργική νόσο, ούτε κατ' ανάγκη για τα αλλεργικά συμπτώματα που προαναφέρθηκαν ευθύνονται πάντα τα ακάρεα. Ο συσχετισμός της ευαισθητοποίησης με τη νόσο δεν είναι πάντοτε εύκολος και μπορεί να γίνει μόνο από εξειδικευμένους αλλεργιολόγους. Η αντιμετώπιση του προβλήματος συνίσταται στην αποφυγή, στη φαρμακευτική αγωγή και στη θεραπεία απευαισθητοποίησης (ανοσοθεραπεία).

Η σημασία της αποφυγής τους

Εάν κάποιο μέλος της οικογένειας παρουσιάζει αλλεργία στα ακάρεα πρέπει να γνωρίζετε ότι το πρώτο βήμα της θεραπείας είναι η μείωση του πληθυσμού των ακάρεων στο σπίτι. Το γεγονός αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί όπως έχουν δείξει πολλές μελέτες η μείωση των ακάρεων στον χώρο του σπιτιού έχει σαν αποτέλεσμα σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων και μείωση της χρήσης φαρμάκων.

bigstock Close up view of woman cleanin 161108081

Μέτρα για τη μείωση των ακάρεων στο σπίτι

- Μείωση της σχετικής υγρασίας στο σπίτι σε <50%: Αυτό επιτυγχάνεται με τον καλό αερισμό του σπιτιού και τη χρήση κλιματιστικών.

- Αποφυγή υλικών που είναι θέσεις για την ανάπτυξη ακάρεων: Αποφύγετε ή αντικαταστήστε μοκέτες, παχιά χαλιά, ταπετσαρίες, κουβέρτες, κ.ά.

- Προτιμότερο είναι να μην υπάρχουν χαλιά στο σπίτι, αν όμως αυτό δεν είναι δυνατό τοποθετήστε τουλάχιστον λεπτά χαλιά χωρίς μεγάλο πέλος, σκουπίστε τα τακτικά με ηλεκτρική σκούπα και αφαιρέστε τα όταν δεν χρειάζονται πια.

- Καθαρίστε το σπίτι με ηλεκτρική σκούπα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Αλλάζετε τακτικά το φίλτρο και τη σακούλα της σκούπας.

- Αν σκεφτούμε ότι ένας άνθρωπος περνά κατά μέσο όρο το ένα τρίτο του χρόνου του στο κρεβάτι και ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες ακάρεων παρατηρούνται στα κρεβάτια,
επικεντρώστε τις προσπάθειές σας στις κρεβατοκάμαρες των αλλεργικών ατόμων. Καλύψτε τα στρώματα και τα μαξιλάρια με ειδικά καλύμματα που δεν επιτρέπουν την επαφή με τα ακάρεα. Πλένετε τουλάχιστον κάθε 7 μέρες τα κλινοσκεπάσματα και τα μαξιλάρια με καυτό νερό.

- Κρεμάτε πάντα τα ρούχα σας στις ντουλάπες και μην επιτρέπετε ζώα στις κρεβατοκάμαρες.

- Απομακρύνετε τα λούτρινα παιχνίδια από το δωμάτιο των παιδιών ή τουλάχιστον πλύνετέ τα στο πλυντήριο δύο φορές την εβδομάδα.

Οι αποδεδειγμένοι κίνδυνοι για την υγεία από τις κατσαρίδες φαίνεται πως είναι κυρίως αυτοί της βρομιάς, της τροφικής μόλυνσης και του αλλεργικού άσθματος, παρά μιας απευθείας μετάδοσης ασθένειας, σύμφωνα με εκτενή έλεγχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με τους κινδύνους της δημόσιας υγείας από κάθε είδους παράσιτο.  

Επειδή πολλές μελέτες έχουν βρει ότι οι κατσαρίδες τρέφονται με ανθρώπινα περιττώματα και μεταφέρουν ή απεκκρίνουν παθογόνα μικρόβια, παίζουν ένα σημαντικό δευτερεύοντα ρόλο στην εξάπλωση κάποιων ασθενειών.  

Αλλά η αξιολόγηση του Π.Ο.Υ. το 2008 κατέληξε πως «είναι ελλιπή στοιχεία καθοριστικά για το ότι οι κατσαρίδες είναι φορείς ανθρώπινων ασθενειών».   7.6.2018 Κατσαρίδες μπαίνουν στα αυτιά ανθρώπων που κοιμούνται - Είναι σπάνιο, είναι εφιαλτικό, αλλά συμβαίνει Υπάρχει μία αρκετά μεγάλη λίστα με βακτήρια, μύκητες και κάποιους ιούς που οι κατσαρίδες μπορούν να κουβαλήσουν από μέρος σε μέρος, χωρίς να αναφέρουμε μία αμοιβάδα που προκαλεί δυσεντερία, ένα άλλο παράσιτο που προκαλεί λαμβλίαση και τον ιό που προκαλεί την πολιομυελίτιδα.  

Αλλά το άσθμα που προκαλείται από αλλεργία στις ίδιες τις κατσαρίδες είναι ο μεγάλος λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία.  

Για παράδειγμα, μία μελέτη του 2005 βρήκε ότι παιδιά που ζουν σε φτωχότερες αστικές περιοχές των ΗΠΑ βρίσκονταν σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αποκτήσουν ασθματικές ασθένειες από αλλεργία στις κατσαρίδες απ' ό,τι σε αλλεργίες σε πιτυρίδα σκύλων ή σε απεκκρίσεις από ακάρεα.  

Η μελέτη του Π.Ο.Υ βρήκε επίσης ότι η λανθασμένη χρήση των εντομοκτόνων, ειδικά η βαριά χρήση αεροζόλ και υγρών σπρέι σε επιφάνειες, μπορεί να προκαλέσει πιθανά προβλήματα στους ανθρώπους.   Με πληροφορίες από τους New York Times

Πηγή: www.lifo.gr

1.Εισαγωγή

Η τρέχουσα επιδημία COVID-19 προκαλείται από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, που ανήκει στην οικογένεια των κορωνοϊών (coronoviridae), μία μεγάλη οικογένεια RNA ιών. Με τα έως τώρα δεδομένα ο ιός SARS-CoV-2 έχει ανιχνευθεί σε δείγματα από το αναπνευστικό, τα κόπρανα και το αίμα. Η κύρια οδός μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2 είναι άμεσα μέσω σταγονιδίων που παράγονται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φταρνίζεται και έμμεσα μέσω της επαφής με μολυσμένες επιφάνειες (μέσω χεριών τα οποία, χωρίς να έχει προηγηθεί υγιεινή τους, ακουμπούν στους βλεννογόνους της μύτης, του στόματος και των οφθαλμών).

2.Παρουσία του ιού SARS-CoV-2 στο περιβάλλον

Τα δεδομένα σχετικά με το χρόνο και τις συνθήκες που επηρεάζουν την επιβίωση του ιού SARS-CoV-2 στο περιβάλλον είναι προς το παρόν περιορισμένα. Σε μελέτη που έγινε σε Κινέζικο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 σχετικά με την μόλυνση του χώρων όπου νοσηλεύονταν περιστατικά με λοίμωξη COVID-19, έδειξε ότι θετικά δείγματα στον ιό εντοπίστηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), στην αίθουσα τοκετού και σε κλινικές νοσηλείας. Ο ιός SARS-CoV-2 εντοπίστηκε επίσης σε πληκτρολόγια υπολογιστών και πόμολα πορτών. Ο ιός εντοπίστηκε με συχνότητα 15.4% σε γάντια και 1.7% σε προσωπίδες ή γυαλιά.

Άλλες πρόσφατες μελέτες, που έχουν εξετάσει την επιβίωση του SARS-CoV-2 σε επιφάνειες, δείχνουν ότι ο ιός επιβιώνει έως: 4 ώρες πάνω σε χαλκό, 24 ώρες πάνω σε χαρτόνι και 2-3 ημέρες πάνω σε πλαστικές ή ανοξείδωτες επιφάνειες, αλλά με σημαντικά μειωμένο ιικό φορτίο. Επίσης, μελέτη που έγινε σε δωμάτια ασθενών με λοίμωξη COVID-19 έδειξε διαφορετικά επίπεδα περιβαλλοντικής μόλυνσης, που διακυμάνθηκαν μεταξύ 1 θετικού περιβαλλοντικού δείγματος για ιό SARS-CoV-2 στα 13 δείγματα και 13 θετικών περιβαλλοντικών δειγμάτων στα 15. Τέλος, ελεγχόμενα εργαστηριακά πειράματα παραγωγής αερολύματος έδειξαν ότι η περιβαλλοντική σταθερότητα του ιού SARS-CoV-2 φτάνει τις 3 ώρες στον αέρα μετά την παραγωγή αερολύματος.

Τα παραπάνω δεδομένα επιβεβαιώνουν την παρουσία του ιού SARS-CoV-2 στον περιβάλλοντα χώρο ασθενών με COVID-19 και ενισχύουν την άποψη ότι οι επιφάνειες και τα αντικείμενα παίζουν ρόλο στη διάδοση του ιού. Συνεπώς, ο επαρκής καθαρισμός και η απολύμανση του περιβάλλοντος θεωρούνται απαραίτητα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού SARS-CoV-2.

3.Περιβαλλοντικά μέτρα ελέγχου της διασποράς της λοίμωξης COVID-19

Τα περιβαλλοντικά μέτρα ελέγχου της διασποράς του ιού περιλαμβάνουν:

4.Οδηγίες για τον αερισμό, καθαρισμό και απολύμανση των χώρων παροχής υπηρεσιών υγείας που έχουν εκτεθεί στον ιό SARS-CoV-2

4.1. Γενικές συστάσεις για τον αερισμό

[1]Στους χειρισμούς που μπορεί να προκαλέσουν αερόλυμα περιλαμβάνονται: ενδοτραχειακή διασωλήνωση, αποσωλήνωση, μη επεμβατικός μηχανικός αερισμός, τραχειοτομή, χειροκίνητος αερισμός (χρήση AMBU), βρογχοσκόπηση, ανοικτή αναρρόφηση, χορήγηση φαρμάκων με νεφελοποίηση, τοποθέτηση ασθενή σε πρηνή θέση, αποσύνδεση αναπνευστήρα, καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση.

4.2. Γενικές συστάσεις για την καθαριότητα και απολύμανση

ή

[% αρχική συγκέντρωση υποχλωριώδους νατρίου  % επιθυμητή τελική συγκέντρωση] – 1 = Συνολικά μέρη νερού για κάθε μέρος υποχλωριώδους νατρίου][3].

ή

4.3. Κατά τη διάρκεια νοσηλείας ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος για λοίμωξη COVID-19

4.4. Μετά το εξιτήριο επιβεβαιωμένου κρούσματος για λοίμωξη COVID-19

4.5. Ιατρικός εξοπλισμός

4.6. Κλινοσκεπάσματα, πετσέτες, κουρτίνες και ρουχισμός

4.7. Διαχείριση απορριμμάτων

4.8. Προσωπικό καθαριότητας και εξοπλισμός ατομικής προστασίας

Οδηγίες για χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας που αφορούν: στη διαχείριση ασθενών με πιθανή ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊόSARS-CoV-2 (COVID-19) και στη χρήση του ατομικού εξοπλισμού προστασίας περιγράφονται σε ήδη αναρτημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ:

https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/04/ppe-covid19-22-4-2020-2.pdf

https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/04/covid19-ppe-ergasia-21-4-2020.pdf

https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/04/Poster-PPE-21-04-20.pdf

https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/03/PPE-donning-doffing.pdf

[2]Σε περίπτωση που η υγειονομική δομή έχει επιλέξει προϊόν – εγκεκριμένο από τους αρμόδιους φορείς- που έχει, τεκμηριωμένα, καθαριστικές και απολυμαντικές ιδιότητες ταυτόχρονα, η διαδικασία του καθαρισμού και της απολύμανσης είναι κοινή.

[3]Παράδειγμα:

Για παρασκευή διαλύματος υποχλωριώδους νατρίου τελικής συγκέντρωσης 0,1% (1000ppm) από διάλυμα αρχικής συγκέντρωσης 3.5% : [3,5%  0,1%] – 1 = 35 – 1 = 34 μέρη νερού για κάθε μέρος χλωρίνης

Συνεπώς πρέπει να προσθέσετε 1 μέρος χλωρίνης 3,5% σε 34 μέρη νερού (δηλ. 30 ml χλωρίνης σε 1000 ml νερού)

cross
Μετάβαση στο περιεχόμενο